Povijesni podaci o crkvi, njezinoj gradnji i uređenjuCrkva u sadašnjem stanju, a na ruševinama stare crkve, počela se zidati 11.6.1829. g. te je 1832. g. po tadašnjem župniku Josipu Fabijancu blagoslovljena. Crkvu je sazidao Josip Lebenvein iz Roitscha. Najveće troškove snosio je tadašnji kolator Kućtić iz Dubrave. Godine 1854. srušen je stari toranj i sazidan je novi, a 1855. g. je nabavljena nova ura koju su kupili župljani. Godine 1882. popločena je crkva a svetište god. 1883. godine.

Opis crkve

Župna crkva je jednobrodna klasicistička građevina velikih dimenzija s užim svetištem trostranog zaključka, sakristijom sa južne strane i neogotičkim zvonikom iznad pročelja.
Dimenzije crkve: dužina 35 m., širina 14 m., visina lađe 14 m., visina tornja 41 m.
Crkva je zidana većim dijelom od kamena i nešto cigle. Temelji crkve nalaze se na termalnim izvorima, te je svaka sanacija vrlo otežana. Za župnika Vugića, 1913.g. crkva je obnovljena iznutra i izvana. Stari drveni toranj prekrit je limom, te je time izgubio svoju izvornu i umjetničku vrijednost. Iste godine crkva je oslikana i nabavljeni su prozori u boji iz Zagreba od radionice Marinković. 1944. g. crkva je na novo prekrita crijepom. Popravak svoda - bolti izvršen je iste godine. Električna rasvjeta je uvedena 1951.g. te je također obnovljena iznutra i izvana. 1979. g. za vrijeme župnika Dragutina Ćuka crkva je nanovo bojana. Te godine elektrificirana su zvona po projektu firme Schauer. Godine 1989.g. doveden je plin na pročelje sakristije, postavljeno plinsko brojilo G 10 za zagrijavanje crkve i župne kuće. Grijanje je izvedeno po sistemu "Ventrem". 1990. g. crkva je osvijetljena sa dva reflektora na metalnoj konzoli. To je dar Elektre Zabok i Mjesne zajednice. 1994.g. obnovljen je crkveni toranj. Skinut je stari pocinčani lim, obnovljena je noseća konstrukcija te pokrivena bakrenim limom. Toranj je površine od 275 m2, te je utrošeno 3200 kg bakra. 1996.g. je crkva obnovljena izvana. Obnovljen je krov, zamijenjene su dotrajale letve i crijep. Obnovljene su 2/3 krova, zamijenjeno je oko 15000 kom biber crijepa. Još 1/3 krova bi trebalo obnoviti. Izvršena je sanacija odvodnje oborinskih voda i zamijenjeni su stari izljevi i žljebovi novim bakrenim cijevima. 1999. g. bojana je unutrašnjost crkve. Radovi su izvođeni propusnim bojama proizvođača " KAPAROL". 2000.g. izvršena je sanacija poda u crkvi. Izvedena je hidroizolacija poda i postavljene su nove ploče od umjetnog granita.U svetištu crkve:

 1914. g. umjesto starog oltara nabavljen je novi glavni oltar majstora Vjekoslava Dimeca iz Prišlina.
Za vrijeme župnika Vugića nabavljen je kip Presvetog Trojstva za glavni oltar od tvrtke "Printed" iz Gredena u Tirolu. Sa lijeve i desne strane postavljen je kip Srca Isusova i Marijina. S obiju strana tabernakula postavljena su dva kerubina. Iznad tabernekula nalazi se stari kip pieta. Na zidu sa strane nalaze se dva vječna svjetla. Na oltaru se nalaze šest svijećnjaka i stalak za misu, ambon i sedam stolaca za poslužitelje. U svetištu se nalazi drvena klasicistička krstionica visine 4 m. Nalazila se u dijelovima u sakristiji, ali je 2002. g. restaurirana i vraćena u bogoslužje. U cijeni restauracije 50% sudjelovalo je Ministarstvo kulture RH. Crkva posjeduje razglasni uređaj sa dva mikrofona i četiri zvučnika koje je nabavljeno 1989.g. S desne strane na zidu na ulazu u svetište nalazi se stara propovjedaonica (barok). Ona je najvrijednija umjetnina u crkvi. Restaurirana je u umjetničkoj radionici "Gobeljić" iz Zagreba 2003. g. Ministarstvo kulture RH platilo je 60% cijene restauracije,ostalo župljani. Pokraj propovjedaonice na zidu je slika Presvetog trojstva sa starog oltara.


U lađi crkve:


U lađi se nalaze četiri pokrajnja oltara: Oltar Blažene Djevice Marije i Ranjenoga Isusa 1874.g., oltar Sv. Valentina 1890.g. nabavljeni su od župljana te oltar Svetog Roka nabavljen od grofice Pallfy. Oltari su izgrađeni u gotičkom stilu. Oltar Svetog Valentina i oltar Svetog Roka koji su na novo restaurirani. U sredini lađe su dva reda po devet tapeciranih klupa za sjedenje. U sredini crkvene lađe je kovani mesingani luster koji je restauriran 2000.g. u radionici "Dekor" u Zaboku. Po zidovima lađe crkve su slike postaja križnog puta. Slike su originalan rad nepoznatog majstora iz Austrije. To je dar Caroline Wittek, tajnice austrijskog ministarstva iz Beča godine 1873.g. Križni put je restauriran donacijom župljanina i poduzetnika Zvonimira Horvata iz Krapinskih Toplica. Na samom ulazu u crkvu s lijeve strane na stalku je kip Majke Božje, a s desne strane je Sveti Antun. Ispod kora su dvije klasicističke ispovjedaonice, koje su umjetničke vrijednosti. 2004.g. uz pomoć Ministarstva kulture obnovljene su i restaurirane, te vraćene u crkvu kao vrijedan inventar. Restauratorske radove obavila je radionica "Gobeljić".

 

 

Na koru:

Na koru su orgulje Leonarda Ebnera. 1860.g. kupio ih je župnik Rukavina. Godine 1973.g. su popravljene po majstoru Filipu Antoliću iz Granešine. U studenom 2000.g. su rastavljene i otpremljene u umjetničku radionicu "Hefferer" u Zagreb, gdje su u potpunosti restaurirane. Restauracija kora i kućišta izvršila je umjetnička radionica "Gobeljić" iz Zagreba. 50% cijene restauracije platili su Ministarstvo kulture RH i Županija Krapinsko-zagorska, a ostali dio financirala je župa.

 

 

Portal:

Portal - ulaz u crkvu je od kamena s izvornim vratima iz 1829.g. Restauriran je 2001.g. Radove je izvodila umjetnička radionica "Gobeljić" iz Zagreba.


U zvoniku:

Stara zvona rekvirirana su za vrijeme prvog svetskog rata. 1929.g. nabavljena su tri nova zvona od bronce majstora Lebiša iz Zagreba:
- Presveto Trojstvo, teško 1520 kg,
- Blažene Djevice Marije, teško 910 kg.
- Svetog Roka, teško 458 kg.
Zvona su nabavljena troškom župljana. U zvoniku su još dva manja zvona, jedno iz kapele Sv. Antuna. Zvona su na novo elektrificirana 2007.g. donacijom župljanina Ivana Čermaka. U zvoniku se nalazi i stari sat, koji je nabavljen 1855.g. troškom župljana. Satni mehanizam je ispravan. 2007
. g. ugrađen je novi elektronski sat.